X

Țânțarii, sursă de boli: Când este periculoasă înțepătura lor

Tantarii nu sunt un pericol doar in tarile exotice, acolo unde raspandesc malaria. In ultimii ani, aceste insecte au ucis oameni si in Europa sau America de Nord, iar spray-ul impotriva lor nu mai este un moft ci un obiect necesar, in conditiile in care, prin intepatura de tantar, sunt transmise boli grave precum febra galbena si infectia cu virusul West Nile.

Mancarimea, roseata si umflatura pielii este cauzata de saliva femelei de tantar. Numai aceasta musca, niciodata si masculul, iar de multe ori, ciupeste din acelasi loc. De aceea specialistii recomanda evitarea zonelor cu apa, pentru ca acestea sunt preferate de femele pentru a-si depune ouale.

Evitati scarpinatul

Dupa intepatura, cea care pro­duce disconfort este manca­ri­mea care apare aproape ins­tantaneu. Daca agresati locul tocmai din cauza mancarimii, riscati sa rupeti pielea si sa o suprainfectati.

CITEȘTE ȘI: Ești un magnet pentru țânțari? Iată ce spune asta despre tine

Acesta este mo­tivul pentru care, imediat du­pa ce ati fost muscati de tantar, este important sa aplicati pe leziune un tampon cu de­zin­fectant. Daca nu aveti la in­de­mana o astfel de solutie, spa­lati locul cu apa rece si sa­pun, inclusiv pentru calmarea sen­za­tiei deranjante.

Aceste ma­suri de precautie sunt obli­ga­torii mai ales pentru copii, care nu inte­le­g ca nu trebuie sa-si agre­seze zona intepata.

„Odata ce ne-am lezat pielea, riscul aparitiei infectiilor este destul de ridicat, mai ales ca vara pielea este direct expusa prafului. In plus, dupa scarpinarea pielii pot ramane mici cruste maronii care la detasare-desprindere pot lasa in urma cicatrici. Atunci cand ne-a ciupit un tantar este indicat sa ne aplicam in zona respectiva comprese reci. Acestea au rolul de a mai diminua senzatia de mancarime. Acelasi efect il are atat alcoolul medicinal cat si mixtura mentolata. Pentru o mai buna siguranta, mai ales in cazul copiilor, este necesara aplicarea gelurilor antihistamice”, a declarat dr. Mihaela Leventer pentru evz.ro.

Cand este indicat sa mergeti la spital

In cazuri rare, cand tantarul inteapa limba, aceasta se poate umfla atat de tare, incat riscati sa nu mai puteti respira. In acest caz trebuie sa mergeti la medic, dar la fel de grav poate fi si inte­pa­tura la nivelul globilor oculari. Unele persoane pot dezvolta o reactive alergica la inte­pa­tu­ra de tantar. Daca aceasta provoaca dificultati de a in­ghi­ti sau de a respira mergeti de urgent la spital.

Intepaturile de tantar pot duce si la boli grave

„Tantarii pot transmite parazitul Plasmodium, care da malarie, si virusul West Nile. In plus, aceste insecte pot transmite si virusul febrei galbene. Copiii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma unei intepaturi de tantar, deoarece aceasta poate da o alterare a starii de sanatate cu febra si frisoane”, a precizat dr. Leventer.

Riscul contactarii unei boli precum malaria sau febra galbena este crescut daca ne deplasam in Africa, unde aceste boli nu au fost eradicate.

CITEȘTE ȘI: Ai fost înţepat de ţânţari, albine sau alte insecte? Cum scapi uşor de mâncărimi, dureri şi umflături

In ceea ce priveste virusul West Nile, acesta este extrem de periculos, pentru ca in 90% din cazuri, persoanele infectate nu prezinta simptome. Iar atunci cand acestea incep sa apara, ele se manifesta precum o raceala. Dupa o perioada de incubatie de doua pana la opt zile, urmeaza febra, dureri de cap, frisoane, diaree, oboseala, inflamarea ganglionilor, ameteala si dureri la incheieturi. Oricare dintre aceste simptome trebuie sa te alarmeze, mai ales daca apar dupa o intepatura de tantar.

In urma infectarii cu acest virus se poate dezvolta encefalita sau meningita, boli potential fatale, extrem de periculoase mai ales pentru batrani, diabetici sau persoane care sufera de boli cronice, daca nu ne prezentam la medic.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro